mandag 18. mars 2013

Hageprogram og inspirasjon

 
Tenk å få være så heldig å starte dagen med et hageprogram på TV, sammen med min rykende ferske cappuccino! :) Har sendt mann og barn til sine respektive skoler, og i dag har jeg fri. Skulle vært en tur på vanngym, men kjenner at i dag er det riktig å bare ta helt FRI. Det er meldt plussgrader og sol i dag, så jeg planlegger utekaffe i hagen litt senere, for å høre på fuglekvitteret og kjenne strålene forsiktig varme kinnene mine.
 
 
På DR1 sendes nå 'Forandring på vej', og jeg kjenner at jeg gleder meg sånn til snøen forsvinner og jeg kan begynne å pusle i hagen. I mellomtiden får jeg suge til meg inspirasjonen fra tv, samt hakke bort litt is og snø i hagen. Tipper det forsvinner en del når sola varmer i dag :)
 
(Bildet er fra gartneriet i fjor sommer)
 



lørdag 9. mars 2013

Dagstur til hytta

Klokken er 08.00, og det er snart duket for en dagstur til hytta for meg og hollenderen. Formål; vaske litt, pynte litt til påske og organisere inventar en reol som nylig er montert.
 
 
 
Hytta vår er av den tradisjonelle (les: gammeldagse) sorten; uten innlagt strøm og vann. Men vi har solcellepanel, som forsyner oss med lys i lampene, og vi har bekken 10 meter utenfor gjerdet. Vi har stor gasskomfyr, tilkoblet propan, og vi har også en hyttedusj inne, så det funker.

 
 
Men ikke på vinteren. Det blir for kaldt på natta, når varmen i ovnen har dødd ut.
Derfor brukes hytta mest mellom påske og Oktober, sånn cirka.

 
Hytta vår stod ferdig i 1976. Pappa og mamma bygde hytta selv, med litt hjelp av familie innimellom. Det er derfor jeg trosser 'balet' som følger med om sommeren, når vi må klatre oppover bakkene med tunge sekker. Jeg setter pris på muligheten som er gitt oss, og alle fine opphold på hytta. Jeg har til og med prestert å være der oppe ei uke helt alene, da jeg var yngre. Kun i selskap med fugler, insekter og planter :)

 
Man venner seg til det meste, men av og til sitter det langt inne, når rygg og bekken krangler som værst. Da gjelder det å nyte det fine som hytta har å by på, som vi ikke har hjemme til daglig.


De tingene er mange; nærheten til fjellet, stillheten, fuglene, røya som hadde reir inne på tomta i fjor vår, grillinga på grua, glasset med vin foran utepeisen på sommerkveldene, krokketkonkurransene, besøk fra slekt og venner, glade barn som leker, markblomstene man plukker og setter i vaser, kortkveldene, ja, det har vært utrolig mye kos på hytta gjennom mange, mange år.  

 
Emaljekoppene til meg og min søster, fra 70-tallets barndom. Av og til drakk vi solbærsaft av dem, på høsten plukket vi blåbær i dem.

 
Når hollenderen og jeg nå skal gjøre klart til påske, blir det ved hjelp av tradisjonell påskepynt som ligger på hytta, men også noe nytt. Jeg liker å modernisere litt innimellom. Og hytta har blitt malt inni de siste par årene. Kjøkkene er helt pusset opp og stua er malt lys. Det ble så mye lysere og koseligere der inne. Alt gjort på dugnad, hvor hele familien var med :)

 
Denne gangen legger jeg igjen noen knallgule påskekopper og latteskjeer, samt en gulstripet duk. Tar også med et brunt saueskinn jeg ikke bruker hjemme lenger, som fint kan fungere som rompevarmer på terrassen ute i påska :)

 
Bildene ble tatt på hytta høsten 2011.
 
Har du hytte eller et feriested som du tilbringer en del tid på?
 
 
 









onsdag 6. mars 2013

Veksthusideer

Jeg sitter fremdeles og tenker på den boden vi har fått byggetillatelse for, av borettslaget. Den jeg skrev om for en ukes tid siden. Jeg kunne absolutt snik-vridd det om til en liten veksthus-hule. En slags innebygd gapahuk, om ikke annet.
 
 
Litt synd at den havner på nordsiden av huset da. Ser plutselig for meg mer ullpledd og leggvarmere, enn sol og sprudlende drikke, for å si det sånn.

 
Men på den annen siden så skal jeg jo ikke sitte innendørs i finværet? Jeg kommer jo til å være der ETTER at sola har gått ned uansett, når jeg skal invitere en venninne på et glass, ikke sant? 

 
Så da spiller det jo ikke så stor rolle hvor dette veksthus-skuret mitt ligger. For plantene ja, men ikke for meg *knegg*. Jeg får satse på skyggeelskende planter uti der.


Og mens jeg venter på min lille hule, så kan jeg jo drømme litt, og suge til meg ideer som andre har kommet på før meg.
Det er lov :)

 
Disse bildene er funnet på weheartit.com

 
Hvordan er DITT drømmeveksthus?
Kanskje du har det i hagen allerede? :)